De officiële naam van ‘suikerziekte’ is diabetes mellitus, oftewel diabetes.

Als je diabetes hebt, is de verwerking van glucose (‘suiker’) in je lichaam verstoord. Dit kan door een tekort aan insuline komen of doordat je ongevoelig bent voor insuline.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte, net als wat je allemaal doet op een dag, hoeveel energie je daarbij verbruikt en hoeveel insuline je hebt ingespoten.

Diabetes gaat nooit over.

Kinderen en jongeren hebben meestal diabetes type 1 waarbij het lichaam geen of te weinig insuline maakt.

Bij diabetes type 2 wordt er wel genoeg insuline gemaakt, maar werkt het niet goed. Dit type komt veel voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht.

Bij type 1 moet je een paar keer per dag je bloedsuiker meten en jezelf insuline toedienen met een pen of een pomp.

Bij type 2 zijn medicijnen en beweging meestal voldoende.

Diabetes is een ernstige ziekte, met een grote kans op nare complicaties zoals blindheid, nierdialyse of zenuwafwijkingen in je handen en voeten. Hoe minder je bloedsuikerspiegel schommelt, hoe gezonder het voor je is.

Zo snel mogelijk de juiste instelling van je diabetes vinden, verkleint de kans op ernstige problemen als je ouder wordt. Doen dus, en niet uitstellen!

Het Kinderdiabetes Kookcafé kan je heel goed helpen bij het vinden van een goed evenwicht tussen voeding, insuline en beweging.